5 redenen om lekker ouderwets te blijven schrijven op papier. En veel.
03 juli 2021 

5 redenen om lekker ouderwets te blijven schrijven op papier. En veel.

Jerry Seinfeld doet het ook. Dus dan is het zo.

Yellow Pad

Iedereen die met mij werkt, ziet me altijd schrijven. Helaas niet meer met het mooiste handschrift, want ik schrijf veel en snel. En dan ook nog altijd in een gele notebook met een Pentel pennetje, want dat schrijft zo lekker...

En als je me een beetje kent, dan is dat niet voor niets...

Natuurlijk weeg ik continu af of ik niet over moet naar digitaal of naar een ecologisch whiteboard notebook; Hoewel ik altijd up-to-date ben over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stationery en gadgets en de eerste stylus pen al in bezit had toen hij nog krassen maakte op mijn iPad, blijf ik toch vasthouden aan mijn Yellow Pad. En waarom?

1. De eerste reden is algemeen bekend: Het schrijven op papier maakt dat je zaken beter opneemt en onthoudt. Het contact van je hand met de pen op het papier, terwijl je schrijft wat je denkt of wat er gezegd wordt, maakt dat je hersenen de informatie beter opslaan. Je zou kunnen stellen dat je de informatie graveert in je hoofd. Dat lukt je niet met typen.

2. Het schrijven op papier zorgt ervoor dat je het probleem letterlijk even goed kan bekijken. In plaats van erover na te denken of erover te praten, kun je (samen) naar het probleem kijken en verbindingen zien of maken. Dit levert vaak verrassend simpele oplossingen op voor de meest complexe problemen. Dat doe je heel simpel: Je plakt het vel papier op de muur :)

3. Schrijven op papier helpt je om zaken, processen of gedachten te ordenen, te structureren. Als ik niet weet waar ik moet beginnen met een berg informatie om de logica te ontcijferen, dan begin ik gewoon ergens met (over)schrijven, op het punt dat ik denk dat het beginpunt is. Papieren vellen kun je wisselen van volgorde, je kunt ermee spelen. Met de hand. Papieren vellen kun je ook voor je uitspreiden, zo creëer je overzicht. Dat kan met digitale notities niet zo makkelijk. Meestal moet je dan van scherm wisselen en leg je de verbinding niet.

4. Het schrijven op papier helpt je om je hoofd leeg te maken en om je zorgen letterlijk even van je af te schrijven. Als ik 's avonds niet kan slapen, omdat ik aan het piekeren ben, dan sta ik bewust even op om mijn gedachten op te schrijven. Daardoor kan ik het beter loslaten en er de volgende ochtend met een frisse blik naar kijken. Het licht van een beeldscherm maakt je weer wakker, dus dat doe je beter niet. Schrijf maar gewoon lekker op papier :)

5. Het schrijven op papier maakt, dat je zaken hebt vastgelegd. Ik kan maanden, en indien nodig soms zelfs jaren, na dato even snel opzoeken wat er ook alweer besproken, gezegd en afgesproken was. Puur omdat ik er een notitie van gemaakt had tijdens het gesprek. Zo kunnen misverstanden voorkomen worden of kun je je archief erop naslaan om te lezen hoe de vork ook alweer in de steel zat.

Ik koop deze van Aurora, die kun je heel fijn afscheuren en ze hebben gaatjes om ze in een aparte map te doen. Hierdoor kun je je notities goed ordenen. Voor ieder project gebruik ik een aparte notebook, daarnaast heb ik ook eentje voor 'Algemeen' waarin ik mijn losse flodders bij elkaar houd.

Mocht je nog meer willen weten over de Yellow Pad, dan zijn hier wat leuke links:

https://www.exhibitindexes.com/blog/why-are-legal-pads-yellow-and-why-do-lawyers-love-them/

https://www.standupcomedyclinic.com/jerry-seinfeld-writing-kit/

#ilovestationery #yellowpad #seinfeld #blijfvoorallekkerschrijven

Over de schrijver
Reactie plaatsen