Beginnen met Verbeteren | Tip 1
14 maart 2022 

Beginnen met Verbeteren | Tip 1

Wanneer je met Lean of Continu Verbeteren aan de slag gaat, dan raak je al snel geïnspireerd over de verbetermogelijkheden binnen jouw organisatie. Je krijgt kennis en inzichten, waardoor je door een andere bril leert zien. Je ziet opeens mega kansen en verbeterpotentieel in zaken waar misschien nog nooit iemand binnen de organisatie over heeft nagedacht.

Dat is nogal wat!

En de rest van de organisatie heeft (nog) geen idee!

Hoe pak je dat nou aan, zodat je niet in iemands irritatie gaat zitten met je lumineuze ideeën? Hoe neem je collega's mee in jouw leerproces en gedachten over het verbeteren van de werkprocessen?

Want niet iedereen zit te wachten op verandering en niemand zit te wachten op kritiek op zijn werk. Zeker niet als het al jaren gaat zoals het gaat. Ook al weet men dat het niet helemaal gaat zoals men zou willen, men had alleen tot nu nog niet de juiste handvatten.

En die heb jij nu wel... Hoe deel je dan jouw nieuw verworven kennis? Hoe zet je die verandering in gang?

Tip #1.

Heb NOOIT, maar dan ook nooit een oordeel over hoe het nu gaat. Werkwijzen groeien organisch. Daar is niemand 'schuld' aan en het is ook niet 'dom' dat dingen gaan zoals ze gaan. Binnen Lean gaan wij ervan uit, dat iedereen zijn stinkende best doet om goed werk af te leveren. Niemand is ermee bezig 'slecht werk' af te leveren of om te dwarsbomen. Dit is slechts wat er binnen de mogelijkheden lag van TOEN en daarna heeft het zich organisch verder ontwikkeld.

Op het hebben van een oordeel haakt meteen iedereen, jouw hele publiek, af. Want daarmee veroordeel je eigenlijk iemand, dat hij of zij zijn of haar werk niet goed kan of heeft gedaan. Dat wil natuurlijk niemand horen.

Hoewel dat natuurlijk niet jouw bedoeling is, komt dit bij sommigen wel zo over...

Dus denk daarom goed na over welke woorden je gebruikt en de energie die je wilt inzetten om verandering te initiëren: Zet altijd in op positiviteit en houd het vooral bij jezelf. "Ik vind" en "ik wil" zijn GEEN goede binnenkomers als je gaat beginnen met verbeteren.

Beter werk je vanuit nieuwsgierigheid en samenwerking.

Als je net in het programma zit, zou je kunnen beginnen met te zeggen: "Ik doe nu een opleiding waarin ik leer proces verbeteren. Ik zou zo graag mijn nieuwe inzichten willen toetsen of een nieuwe tool willen uitproberen. Lijkt het jou wat om dat samen te doen?"

Op dat moment ontstaat er een speelveld waarin je vragen kunt stellen zónder oordeel; En je doet het nu SAMEN, je stelt jezelf gelijk aan de ander. Je komt in een onderzoeksmodus, je wilt het begrijpen. Dat is iets anders dan ergens wat van vinden en daar begint het!

#positievemindset #mindset #geenoordeel #nieuwsgierigheid #samen #werkgeluk #beginnenmetlean #lean

Over de schrijver
Reactie plaatsen