WAAROM EEN TRAJECT EN GEEN LIVE TRAINING?
27 oktober 2022 

WAAROM EEN TRAJECT EN GEEN LIVE TRAINING?

De reden dat ik een traject aanbied en geen losse training, is omdat het mijn overtuiging is dat Lean niet in twee of drie trainingsdagen te vatten is. Alleen training is niet voldoende. Het toepassen en vooral standhouden van de nieuwe manier van (samen)werken heeft tijd en begeleiding nodig.

Mijn ervaring is, dat deelnemers op zo’n laatste trainingsdag de zaal súper enthousiast verlaten met allerlei lumineuze verbeterideeën en dat dit enthousiasme daarna snel uitdooft…

Dat komt doordat ze met al die nieuwe kennis en ideeën terugkomen op hun reguliere werkplek, waar alles nog hetzelfde is. Hun collega’s hebben niet diezelfde eye openers gehad en kennis en inspiratie opgedaan als zij. Ze zullen waarschijnlijk denken “Ach, hij/zij heeft weer een cursus gedaan, hoor…” ;)

Lean gaat over plezieriger en effectiever SAMENwerken. In tegenstelling tot andere methoden en technieken heb je voor een succesvol resultaat vaak je collega’s nodig. En die collega’s snappen vaak in eerste instantie niet waar je mee bezig bent.

Gedurende het groepstraject ‘Yellow Belt in Lean’ beginnen we dus klein en groei je gestaag in die Lean mindset. Na de eerste twee supervisiesessies heb je waarschijnlijk al hetzelfde niveau van enthousiasme bereikt als tijdens een live trainingsdag en dan ben je nog maar net begonnen!

Tijdens de weken die volgen neem je, door het toepassen van je nieuwe kennis en inzichten, jouw collega’s mee in je groeiproces. Ze worden dus niet gebombardeerd met “vanaf vandaag doen we het anders!”, maar ze zien jou lekker bezig zijn en raken geïntrigeerd. Hierdoor ontstaat er draagvlak en is de weg gebaand om je ideeën met ze te delen. Er ontstaat ruimte voor conversatie om verbeteringen in het proces voor te stellen. En dát is het moment dat je echt impact gaat maken.

Een andere mooie bijkomstigheid van het traject is dat je niet drie dagen van je werkplek weg bent, vanwege de live trainingsdagen. In plaats daarvan doe je je ‘huiswerk’ op een moment dat het jou het beste uitkomt en zorgt de supervisie voor versnelling in jouw groeiproces.

Over de schrijver
Reactie plaatsen