DE PLANFASE… ACH EN WEE, DIE PLANFASE….

De Planfase… Ach en wee, die Planfase….

Als ik niet beter zou weten zou ik ook klotsende oksels hebben tijdens deze fase. Want in traditionele organisaties worden in deze fase de beslissingen genomen en is er daarna geen weg meer terug. Ik begrijp de angst en stress die stakeholders vaak hebben in deze fase. Er staat opeens ongelofelijk veel op het spel.

Binnen Lean betekent de Planfase de Onderzoeksfase; In deze fase ga je verkennen: Wat is de probleemstelling? Wat is de doelstelling? En op basis daarvan doe je je onderzoek: Informatie vergaren, gesprekken voeren, surveys houden, data opgraven, (oorzaak-)analyses doen, het kader aftasten, enzovoorts.. Aan het eind van deze fase heb je een plan: Een actieplan weliswaar; een startpunt van waaruit we vertrekken. Daarna staat nog steeds niets vast.

Want na de Planfase komt de Do-fase. Binnen Lean gaan we het dan ook gewoon doen. Maar niet zo letterlijk genomen als in traditionele organisaties; nee, we gaan ons actieplan uitvoeren. We gaan experimenteren! Uitproberen wat we hebben bedacht. We gaan nog helemaal niets in steen houwen, integendeel! We gaan kijken of hetgeen we hebben bedacht ook echt werkt. En zo niet, dan kijken we wat er anders en beter kan.

Dat is natuurlijk iets heel anders dan iets bedenken en het ‘plan’ (zonder goede basis) zomaar uit te gaan voeren. Het zal je misschien verbazen dat de planfase qua tijdsinvestering ongeveer de helft van de PDCA-cirkel omvat. Maar het is echt waar: Een goed begin is het halve werk. Wanneer je je goed verdiept in de materie, dan is de uitvoering van het plan een eitje.

Als je meer wilt weten over de fasen ofwel het stappenplan om van chaos naar een productieve werkomgeving te transformeren, download dan mijn e-book via deze link.

Vorige
Vorige

BEGINNEN MET VERBETEREN | TIP 1