Zandkasteel Amsterdam

Wayfinding & Signing

De octagoon, als gemene deler, zorgt voor rust en eenwording in het gebouw

Voor de herbestemming van Zandkasteel Amsterdam, heropend in oktober 2023, kreeg ik de vraag van HDV Signmakers om het bewegwijzeringssysteem te ontwikkelen. Re:Invent, Wonam en Zadelhoff waren onze opdrachtgevers en tegelijkertijd onze samenwerkingspartners. D/Dock en Max van Huut zijn de architecten en gaven ons de richting in stijl die zij graag op wilden.

Zandkasteel Amsterdam is een monumentaal gebouw dat volgens het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner is ontworpen. Ton Alberts en Max van Huut ontwierpen dit gebouw in de stijl van het organische bouwen, wat te zien is in de afwezigheid van rechte hoeken en het gebruik van natuurlijke materialen als hout en natuursteen.

Deze unieke waarden hebben wij eer aan willen doen, door mee te gaan in de afwezigheid van rechte hoeken en op zoek te gaan naar een materiaal dat past bij de natuurlijke materialen die reeds in het gebouw aanwezig waren.

De opdracht was om een systeem te bedenken met een minimum aan signing, waarmee nieuwe bezoekers zonder problemen bij hun bestemming aankomen in het complexe gebouw. Het ontwerp moest aansluiten op de interieurplannen van D/Dock.

De veelheid aan verschillende lijnen, kleuren en materialen dwong ons om rust te zoeken in het geheel; een rode draad, een gemene deler…

Die gemene deler bleek een octagoon te zijn; de torens en de ‘pleinen’ in het pand leken allen in de basis op een achthoek. Deze vorm is het vertrekpunt geworden van alle vormen van signing die hieruit zijn voortgevloeid.

De Woontorens

De Interne Straat

Door het vervormen van de octagoon ontstond er een pijlvorm, een richting die het bord op wees. In de praktijk zorgde dit ervoor, dat ieder bord en elke sticker handwerk werd; individueel ontworpen, zodat de richting van het bord gevoelsmatig de juiste richting op wees.

De huisstijl van Zandkasteel was bij aanvang van het project reeds bepaald. Suisse Int’l Semibold en Regular bleken te robuust voor de elegantie die wij in het pand vonden. Daarom hebben we voor Suisse Int’l Light en Thin gekozen in combinatie met verfijnde iconen.

De signing is op 1mm dik aluminium geprint en in contour gefreesd, wat zorgt voor een subtiele en stijlvolle uitstraling. Door een 5mm dik schaduwbord krijgt de signing de perfecte dieptewerking.

De combinatie van de vormen, de Suisse Int’l Light en Thin, de gematchte iconen en ook het afstemmen van de kleuren van de borden op de specifieke kleuren van de torens, zorgt voor een perfecte samensmelting met het gebouw en brengt de nieuwe bezoeker zonder problemen op zijn bestemming en geleidt deze ook weer terug naar de enige (!!) uitgang, ‘de gele lift’.

Zoals eerder genoemd is bovenstaande casus het resultaat van een intensieve samenwerking met Marcel Groen en zijn team van HDV Signmakers (Dennis Bron, John Chatterpal en Wynton), alsook met onze opdrachtgevers Raymond Brom van Re:invent, Remco de Graaf en Gerard Kohsiek van Wonam & Zadelhoff, Desy Steneker en Eva van Veldhoven van D/Dock. Ook speciale dank aan Dirkje Bakker-Pierre van Love & Other Necessities en Maarten van ‘t Hof van BAG Gemeente Amsterdam voor hun waardevolle inbreng en fijne samenwerking.

De bevlogenheid en betrokkenheid van alle partijen en vooral ook het plezier dat wij hebben beleefd bij de ontwikkeling ervan staan in mijn geheugen gegrift.

In deze complexe casus was het mijn taak om de klantvraag te vertalen naar de juiste stijl, heb ik het systeem in het pand uitgepuzzeld en bekleedde ik de spilfuncties van kartrekker en art director.

Opdrachtgevers: Wonam & Zadelhoff

Locatie: Amsterdam Zuidoost

Duur van het project: 9 maanden, 2022/2023

Oppervlakte: 90.000 m2

Bestemming bewegwijzering: 263 woningen in 7 woontorens tot 7 etages, de Interne Straat met 4 liften, 7 pleinen en 50 kantoren.

Oplevering: 1.122 borden en stickers in diverse soorten, maten, richtingen, kleuren en materialen.

Fotografie: Gerben Pul Fotografie

Vorige
Vorige

uniQure | Herontwerp Laboratoria