"Without a standard there is no logical basis for making a decision or taking action."


~ Joseph Juran

Think Inside The Box
Een weerstand die men zou kunnen hebben om volgens een bepaalde structuur en gestandaardiseerd te werken, is dat het hun creativiteit - oftewel hun vrijheid - zou beperken. Het tegendeel is echter waar.

Een proces is feitelijk gewoon een proces en er is een schijnbare vrijheid om het eigen werk te organiseren. De uitdaging (en voor mij de lol) zit ‘m erin om binnen het gegeven kader op zoek te gaan naar de BESTE manier van werken. Eentje waar iedereen blij van wordt. En ik kan je zeggen dat daar een heleboel creativiteit bij komt kijken!

Deze webinar van Walter Vandervelde houdt me al enige tijd bezig, omdat hij precies uitdraagt waar ik zo heilig in geloof.

Tip van Flip: Bekijk zijn webinar ‘When The Box Is The Limit’ eens en laat je inspireren door zijn woorden. Bijvoorbeeld: “The best way to deal with constraints, is not trying to fight it and accept it and make it a benefit.”
Teamcoaching - groepsdynamiek
"The way a team plays as a whole determines its succes. You may have the greatest bunch of individual stars in the world, but if they don't play together, the club won't be worth a dime."


~ Babe Ruth

We've got to hold on to what we've got
"We've got to hold on to what we've got. It doesn't make a difference if we make it or not."

~ Bon Jovi

Having no problem is the biggest problem of all

HAVING NO PROBLEMS

IS THE BIGGEST PROBLEM OF ALL

Binnen traditionele organisaties ziet men problemen als branden die geblust moeten worden. Het ding met brandjes blussen is dat je hoogstwaarschijnlijk een symptoom van het werkelijke probleem aan het bestrijden bent. Met het bestrijden van symptomen ontstaan vaak weer nieuwe problemen die opgelost moeten worden. Dit is niet constructief.

Binnen een Lean organisatie definieert men een probleem als de kloof tussen de werkelijke situatie en de situatie zoals hij zou moeten zijn. Door eerst de bronoorzaak van deze kloof te onderzoeken kun het probleem bij de bron aanpakken. Dit is effectief en constructief.

En wanneer je een probleem ziet als een verbeterkans in plaats van iets lastigs of onwenselijks, heb je ook een ander vertrekpunt.

Continu Verbeteren betekent dat je de overtuiging hebt dat er altijd ruimte is voor verbetering. Door deze overtuiging ben je in staat om te groeien als organisatie. Je verlegt telkens je grenzen en stelt telkens hogere doelen. Hierdoor verbeter je continu je resultaten.  

Wanneer je zegt "Wij hebben geen problemen." ontneem je jezelf de kans om te groeien. Dat zou namelijk betekenen dat je de ideale situatie al hebt bereikt, wat eigenlijk onmogelijk is.

Meer info onder deze link.
Passionate People Become Quiet
“The biggest concern for any organisation should be when their most passionate people become quiet.” ~ Tim McClure

Een anekdote...
Bij de opstart van een groot verbetertraject werd ik in de wandelgangen gewaarschuwd voor een bepaalde dame. Deze dame zou alleen maar klagen en zeuren. Een 'zeikwijf' noemden ze haar... Ik zou maar beter niet naar haar luisteren, want NIETS was goed voor haar volgens hen.

Natuurlijk liep ik meteen op haar af, want vanuit mijn perceptie zijn het de 'zeikerds' waar ik de meest waardevolle informatie vandaan haal. Want weet je waarom? Deze zeikerds zeuren omdat ze zich zorgen maken. Omdat ze zich storen aan zaken die niet goed gaan. Omdat ze om hun werk geven en het beter willen maken. Als je ze een cijfer zou moeten geven voor de passie die ze hebben voor hun werk en hun betrokkenheid, dan gaf je ze een tien.

Ze krijgen echter geen gehoor, omdat "dit is zoals we het nu eenmaal doen..." Een roepende in de woestijn dus eigenlijk. Frustrerend voor hen.. En lastig voor hun omgeving... 


Lees verder in dit artikel.
Quote Multiplier Axe

DE PLANFASE

Begin niet te snel met de uitvoering van een project of opdracht.

Zorg liever dat je je goed voorbereidt:
✓ Neem voldoende tijd om de juiste probleemstelling en doelstelling te formuleren.
✓ Onderzoek de huidige situatie ten opzichte van de gewenste situatie en jouw speelveld.
✓ Praat met de mensen die met of in jouw op te leveren resultaat komen te werken.
✓ Ga kijken wat er nú gebeurt op de werkvloer, zodat je weet waarvoor en voor wie je het doet. ❤️

Lees meer over de Planfase (de eerste fase van de PDCA-cyclus) in dit artikel.

Als je meer wilt weten over de fasen ofwel de stappen om van chaos naar een productieve werkomgeving te transformeren, download dan mijn gratis e-book via deze link.
quote-secret-of-live
“This is the real secret of life - to be completely engaged with what you are doing in the here and now. And instead of calling it work, realize it is play.”


~ Alan Watts
Just don't give up
"Just don't give up what you're trying to do. Where there is love and inspiration, I don't think you can go wrong."


~ Ella Fitzgerald
De Dingen Zijn Zo Goed Geregeld
“De dingen zijn zo goed geregeld dat het plezier van succes bijna altijd evenredig is aan de moeite die het kostte om het te bereiken.”


~ Pierre-Marc-Gaston de Lévis